Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά

Πρόσκληση σε συμμετοχή δράσης του Ηλιτόμηνου για την παγκόσμια ημέρα προωρότητας «Μια αγκαλιά για τα πρόωρα μωρά»

Η 17η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόωρη γέννηση και τις συνέπειές της. Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα (πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης) και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Η πρόωρη γέννηση είναι η μόνη σημαντική αιτία που σχετίζεται με την παιδική θνησιμότητα και νοσηρότητα, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς τα πρόωρα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις, αισθητηριακές και κινητικές αναπηρίες, νοσήματα του αναπνευστικού, μαθησιακές δυσκολίες. Η βελτίωση της νεογνικής θεραπείας και φροντίδας στα αναπτυγμένα κράτη έχει συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων και τη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας, ενώ είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες για να έχει κάθε παιδί το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή. 

Η έρευνα έχει δείξει ότι, παράλληλα με την υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα, απλές και χαμηλού κόστους παρεμβάσεις είναι εξ ίσου σημαντικές τόσο για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων όσο και για την πρόληψη των μακροπρόθεσμων προβλημάτων των μωρών που έχουν γεννηθεί πολύ νωρίς και πολύ μικρά. Μια από αυτές τις παρεμβάσεις είναι η επαφή με τον γονέα, ο γονικός δεσμός (bonding), κυρίως δε με τη μητέρα ώστε να διευκολυνθεί μια ακόμα θεραπευτική παρέμβαση, ο μητρικός θηλασμός. 

Στην περίπτωση του πρόωρου τοκετού, η διαδικασία δεσίματος του μωρού με τους γονείς μπορεί να διακοπεί απότομα, καθώς η εισαγωγή στη Μονάδα Νεογνών γίνεται αναγκαία, προκαλώντας τον αποχωρισμό μητέρας βρέφους αμέσως μετά τη γέννηση. Αυτός ο διαχωρισμός παρεμποδίζει τη φυσιολογική σωματική επαφή και τη συναισθηματική εγγύτητα μεταξύ της μητέρας και του βρέφους της, γεγονός που προκαλεί μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στα αποτελέσματα της νευροανάπτυξης του παιδιού όσο και στην ψυχική υγεία των γονέων. Συνεπώς, απαιτείται ιδιαίτερη υποστήριξη για τη διευκόλυνση του γονικού δεσμού, παρά τα εμπόδια που θέτει η ανωριμότητα του βρέφους και τα ιατρικά προβλήματα στις ΜΕΝΝ. 

Γι’ αυτό το λόγο, το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας 2022 είναι: H αγκαλιά του γονέα: μια ισχυρή θεραπεία. A parent’s embrace: a powerful therapy. 

Το μήνυμα προσυπογράφουν περισσότερες από 130 οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νεογνικής υγείας, μεταξύ των οποίων η UNICEF, η UENPS (Union of European Neonatal and Perinatal Societies), η ESPR (European Society for Paediatric Research), η ICM (International Confederation of Midwives) και η European Midwives Association, καλώντας αυτούς που χαράσσουν πολιτικές υγείας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διευκολυνθεί η επαφή «δέρμα-με-δέρμα» του γονέα με το νοσηλευόμενο μωρό. 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η επαφή «δέρμα-με-δέρμα» έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά θηλασμού, παρέχει αποτελεσματικό έλεγχο της θερμοκρασίας του μωρού, μειώνει τη νοσηρότητα από άπνοια, λοίμωξη και αναπνευστική νόσο, επιταχύνει την ανάπτυξη και προάγει το δέσιμο με τον γονέα- όλα αυτά, δηλαδή, που βελτιώνουν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα. 

Το Ηλιτόμηνον σχεδίασε μια δράση για την προαγωγή του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στην οποία σας καλεί να συμμετάσχετε. Η δράση περιλαμβάνει την κατασκευή bonding dolls (κούκλες δεσίματος) από ζεύγη γονέα-παιδιού που θα σταλούν στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Οι κούκλες θα συνοδεύονται από συμβολικές φωτογραφίες και μηνύματα συμπαράστασης των γονέων και των παιδιών προς τους γονείς των νοσηλευόμενων μωρών, οι οποίες θα αναρτηθούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Ηλιτόμηνου και του EFCNI,ώστε η δράση και το μήνυμα της  Ημέρας να φθάσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. 

Σας καλούμε, λοιπόν, να ενωθείτε μαζί μας και μαζί με τους γονείς σε όλη τη χώρα, σε μια δράση που ζητά λίγο από τον χρόνο σας και πολλή από την αγάπη σας. Ελάτε να δυναμώσουμε τη φωνή των πρόωρων μωρών και των οικογενειών τους που ζητούν τη δυνατότητα της αγκαλιάς που θεραπεύει. Φέτος τον Νοέμβριο ας γίνουμε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά για τους πιο μικρούς και πιο γενναίους μαχητές της ζωής, για τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά ή άρρωστα. 

Το «Ηλιτόμηνον» ανήκει στο δίκτυο των εθνικών οργανώσεων μελών του EFCNI. Είναι μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τη βελτίωση της φροντίδας των πρόωρων νεογνών, την αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκαλεί η προωρότητα στις οικογένειες, καθώς και την προβολή της ανάγκης για συντονισμένη δράση, προκειμένου να προστατευθεί αυτή η ευάλωτη κοινωνική ομάδα. 

Το European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τους γονείς και τους ειδικούς επιστήμονες, με στόχο τη βελτίωση της μακροχρόνιας φροντίδας των πρόωρων νεογνών και των νεογέννητων γενικά, και επίσης την παροχή υποστήριξης στις οικογένειές τους. Το EFCNI επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη λαμβάνει το επίπεδο της περίθαλψης που τους αξίζει.